Social Icons

Pages

Tuesday, October 27, 2009

IBADAH HAJI

NASIHAT DAN HIKMAH
Allah ta’ala berfirman yang maksudnya: Dan ingatkanlah peristiwa ketika Kami tentukan bagi Nabi Ibrahim tempat Kaabah untuk membinanya, lalu Kami berfirman kepadanya: "Janganlah Engkau sekutukan sesuatu pun denganKu, dan bersihkanlah Rumahku yakni Kaabah ini bagi orang-orang Yang tawaf, dan orang-orang Yang berdiri dan Yang rukuk serta Yang sujud yakni mengerjakan sembahyang.
"Dan serukanlah umat manusia untuk mengerjakan Ibadat Haji, nescaya mereka akan datang ke rumah Tuhan mu (Baitullah) dengan berjalan kaki, dan dengan menunggang berjenis-jenis unta Yang kurus Yang datangnya dari berbagai jalan dan ceruk rantau Yang jauh.
"Supaya mereka menyaksikan berbagai perkara Yang mendatangkan faedah kepada mereka serta memperingati dan menyebut nama Allah, pada hari-hari Yang tertentu, kerana pengurniaanNya kepada mereka Dengan binatang-binatang ternak untuk dijadikan korban; Dengan Yang demikian makanlah kamu dari daging binatang-binatang korban itu dan berilah makan kepada orang Yang susah, Yang fakir miskin. [surah Al-Hajj : 26/27/28 ]

Sesungguhnya Allah telah memenuhi permintaan nabi Allah Ibrahim alaihissalam dan menjadikan ka’bah sebagai tempat distinasi jutaan ummat islam yang mengujunginya
setiap tahun dari segenap pelusuk dunia , dari timur mahupun barat, dengan berlainan bangsa, bahasa dan warna kulit, tiada yang membezakan samaada kaya mahupun miskin, besar mahupun kecil, arab mahupun ajam kecuali taqwa. Firman Allah ta’ala yang bermaksud:
Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan dan beramah mesra antara satu Dengan Yang lain. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang Yang lebih taqwanya di antara kamu, [bukan Yang lebih keturunan atau bangsanya]. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha mendalam pengetahuannya akan keadaan dan amalan kamu. [surah al-hujurat:13]

Amalan haji serta pensyariatannya mempunyai faedah dan hikmah yang begitu besar serta memiliki keistimewaan yang agung, “kalaulah kebanyakan manusia itu tahu akan keistimewaannya nescaya mereka akan berlumba-lumba mendapatkannya. Haji merupakan muktamar tahunan yang besar, menghimpunkan padanya jutaan umat islam dibawah satu kalimah “tiada tuhan yang berhak disembah selain Allah dan nabi Muhammad itu pesuruh Allah”. Disana mereka bermunajat kepada Allah disamping bernenal-kenalan dan bersatu hati antara mereka, dari situ kita akan dapati betapa besar dan agungnya persaudaraan sesama islam. Semua para haji ketika itu memakai pakaian ihram sambil melaungkan “ Labbaikallahumma labbaik,Labbaika la syarika laka labbaik,Innalhamda wannikmata laka walmulk la syarikalah!!!”
Ketika itu mereka masing-masing mengasingkan diri mereka daripada keseronokan kehidupan dunia yang bakal musnah, kecil, besar, kaya, miskin sama sahaja tiada yang lebih kecuali dengan takwa. Sebagaimana sabda nabi : “tiada kelebihan orang Arab berbanding A’jam (bukan Arab) dan tiada kelebihan A’jam berbanding orang Arab kecuali takwa. Haji merupakan latihan fizikal bagi manusia bagi melatih kesabaran, menanggung kesengsaraan dan kepayahan untuk berdepan dengan masalah-masalah hidup dan untuk mendapat darjat yang tinggi serta kemenangan menduduki syurga Allah yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa.

Ibadah haji yang dikerjakan oleh para jemaah mempunyai hikmah dan tauladan yang besar, para haji ketika melaungkan talbiah dengan suara yang lantang dapat mengingatkan kita dengan hari kiamat ketika Israfil meniupkan sangkakalanya maka ketika itu kubur merekah dan keluar daripadanya manusia secara beramai-ramai. Firman Allah Taala yang bermaksud . pada hari itu manusia akan keluar berselerak dari kubur masing-masing untuk diperlihatkan kepada mereka balasan amal-amal mereka.Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya dalam surat amalnya!.Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya dalam surat amalnya!

Ketika jemaah haji mengerjakan sa’ie antara sofa dan marwah, ia dapat mengingatkan tentang mekah al-mukarramah yang menjadi tempat turunnya wahyu dengan suasananya yang aman tenteram. Ia juga mengingatkan kita akan kesabaran nabi dan para sahabatnya dalam menyebarkan dakwah islam. Sa’ie merupakan tanta isyarat untuk menghidupkan kembali kesan sejarah lampau, kerana pada tempat itulah Hajar iaitu ibu kepada nabi ismail yang sanggup memikul bebanan walaupun dia ditinggalkan suaminya iaitu nabi Ibrahim semata-mata ingin menurut perintah Allah, dia ditinggalkan di tempat yang tiada air , walaupun begitu dia terus menerus bermundar mandir dari sofa ke marwah demi mencari air untuk diri dan anaknya dengan bekalan taqwa yang tinggi akhirnya memberi jalan keluar kepada mereka maka terpancarlah air zamzam, Firman Allah yang bermaksud: Dan sesiapa Yang bertaqwa kepada Allah dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar dari Segala perkara Yang menyusahkannya, dan Allah akan memberi rezki kepadanya dari jalan yang tidak dia sangkakan. [surah at-tholak:2,3]
.
Adapun wukuf di arafah terdapat pengajaran yang boleh diambil, para haji apabila melihat ribuan manusia di atas Bukit Arafah mengingatkan mereka hari kiamat, apa yang berlaku ketika berada di padang Mahsyar. Para haji akan melihat manusia bersesak-sesak dengan dasyatnya atas Bukit Arafah dan mendengar suara doa mereka bermunajat kepada Allah dalam keadaan tunduk, khusuk mengharapkan rahmatnya serta takut akan azabnya. Mereka berdoa dengan bahasa yang berbagai, warna kulit yang berbeza. Semua ini mengingatkan mereka tentang hari kiamat.

Adapun melempar jamrah ianya merupakan suatu ibadah dan membuktikan kepatuhannya kepada Allah Taala. Ketika melempar jamrah para haji dapat mengingati kembali bagaimana syaitan muncul di hadapan nabi Ibrahim dan padanya juga memberi isyarat penentangan mereka terhadap syaitan seolah-olah orang yang melontar itu berkata kepada dirinya bagi syaitan “ kalaulah kamu wahai syaitan muncul di hadapan kami sebagaimana kamu muncul di hadapan nabi Ibrahim nescaya kami akan melempar kamu dan menghina kamu” dan bukanlah tempat itu rumahnya syaitan.

Adapun tawaf antara hikmahnya adalah bahawa tawaf dikeliling kaabah menjadi suatu simbol daripada simbol-simbol pengabdian kepada Allah semata-mata dan menyahut perintahnya kerana Allah lah yang memerintahkan kita tawaf mengelilingi kaabah sebagaimana Dia yang memerintahkan kita menghadap ke kiblat yakni kaabah ketika sembahyang. Jadi hikmah tawaf ialah mengzahirkan penetapan hamba dalam mentaati Allah seolah-olah orang yang melakukan tawaf berkata walau sebanyak manapun kami pusing dan walau dimana kami berada kami tetap dalam mentaati Allah.

Mudah-mudahan segala amalan baik yang kita kerjakan diterima oleh Allah.

No comments:

Post a Comment

>

Komen Terkini

Recent Comments Widget by Jom Bina Belog
 

Posts & Comments

get this

Follow by Email

Trafik

 
Blogger Templates