Social Icons

Pages

Monday, May 10, 2010

HATI SEORANG IBU

KEWAJIPAN SEORANG ANAK TERHADAP IBUBAPA.
Kewajipan seorang anak terhadap ibu bapanya adalah berbuat baik kepada kedua dan jangan bersikap kurang sopan di hadapan mereka, bercakap dengan mereka dengan penuh lemah lembut.
Islam amat memuliakan ibu dan kemuliaan ibu menduduki tempat teratas selepas mentaati Allah dan rasul. Justeru, Allah telah mewajibkan anak-anak memulia dan menghormati ibu sekalipun berlainan pegangan agama. Allah Azza Wajalla juga secara tegas mengharamkan segala bentuk penderhakaan kepada kedua-dua orang tua selagi ibu bapa berada atas landasan syarak. Ini ditegaskan oleh Allah dalam firman-Nya yang bermaksud:
“Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya janganlah kamu sembah kecuali Dia, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada kedua ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sekali telah mencapai usia tua, maka janganlah engkau berkata kepada keduanya sekalipun perkataan ‘ah’, dan janganlah engkau menengking mereka, tetapi katakanlah kepada mereka dengan perkataan yang mulia [lemah lembut].” (Surah al-Israa’:23).

Adalah satu hakikat bahawa ibu mempunyai kedudukan yang lebih tinggi berbanding bapa. Jelas sekali dinyatakan dalam hadis kedudukan ibu berbanding bapa. Seorang lelaki datang kepada nabi lalu berkata: “Siapakah yang palingt layak untuk aku damping sebaik-baiknya?? Lalu nabi bersabda: “ibumu” lelaki tadi menanya lagi kemudian siapa?? Jawab nabi “ibumu” , ditanya lagi kemudian siapa?? Baginda menjawab “ibumu” ditanya lagi “kemudian siapa?? Lalu jawab baginda Ayahmu.. [hadis riwayat bukhari] Berdasarkan sifat dan naluri keibuan, maka tidak hairan anak-anak lebih mengasihi, dan mengingati serta sering menyebut nama ibu berbanding bapa. Jika sakit, kita lebih suka ibu yang jaga. Kalau hendak makan, kita lebih suka ibu yang masak dan suapkan. Kalau ingin tidur, kita mahu ibu yang tidurkan. Kalau ingin berkahwin, ibu juga yang kita risaukan. Malah sehingga saat menghadapi kematian pun, kita akan menyebut nama ibu.

Kuatnya ingatan anak-anak kepada ibu ialah kerana ibulah yang mengandungkan kita, ibu yang menyusukan kita, ibu yang menyuapkan kita makan dan minum, ibu yang mendodoi dan menidurkan kita, ibu yang membersihkan najis dan segala kotoran di badan kita. Oleh itu, wajarlah Allah memuliakan ibu sesuai dengan pengorbanannya.
Fahamilah bahawa ibu bapa adalah perantara yang menyebabkan kita berada di dunia ini. Mereka terlalu banyak berkorban tenaga, masa dan harta demi kebahagiaan anak-anak. Sedarilah bahawa ibu bapa kita kini telah tua, lemah tenaga, kabur penglihatan dan kurang pendengaran. Mereka sangat mengharapkan pertolongan dan perhatian anak-anak. Gembiralah ibu bapa andainya mereka di kasihi dan dimuliakan dan hancurlah hati ibu bapa jika kita menderhakainya. Sesungguhnya jasa dan pengorbanan ibu bapa amat besar dan tidak mungkin kita dapat menebusnya.

No comments:

Post a Comment

>

Komen Terkini

Recent Comments Widget by Jom Bina Belog
 

Posts & Comments

get this

Follow by Email

Trafik

 
Blogger Templates