Social Icons

Pages

Thursday, May 21, 2009

Ikhtilath [bercampur aduk antara lelaki & perempuan]

Melampau Dalam Menentukan Hukum Ikhtilath

Ikhtilath [Percampuran Lelaki & Perempuan]
Menurut Kaca Mata Islam….

Marilah kita berpegang teguh dengan petunjuk nabi yang mengajar kita dalam hadisnya yang mulia : “Tidak beriman seseorang kamu sehinggalah hawa nafsunya tunduk kepada apa yang aku bawa datang dengannya”.
Berpegang teguh dengan agama yang suci adalah dengan mengikut telunjuk nabi, bukanlah dengan cara mengada-adakan hukum sendiri. Ketahuilah sahabatku.. tidak sepatutnya kita terlalu melampau dalam hal-hal berkaitan agama, kita perlu bersikap sederhana, tidak boleh kita menghalalkan apa yang Allah haramkan atau mengharamkan apa yang Allah halalkan.
Rasulullah pernah bersabda kepada ibnu abbas ketika ibnu abbas membaling batu dalam ibadah haji di muzdalifah yang menggambarkan tentang umpama mereka ini dengan sabdanya: “hendaklah kamu berwaspada dari melakukan tindakan melampau dalam agama, sesungguhnya orang-orang sebelum kamu hancur binasa disebabkan terlalu melampau dalam agama.
Dewasa ini ada segelintir manusia terlalu melampau menghukum dalam masalah perhimpunan lelaki dan perempuan dalam satu majlis, mereka haramkan apa yang Allah tidak haramkan seperti pengharaman mereka terhadap majlis-majlis ilmu, halaqah zikir dan lain-lainnya semata-mata hanya kerana berhimpun lelaki dan perempuan di dalamnya, walaupun tanpa berlaku khalwat, tanpa berhimpit-himpit dan tanpa ada yang mendedahkan aurat,
Mereka ini menghukum tanpa ada dalil syara’ , mereka hanya mengikut naruri nafsu mereka sendiri..
Percampuran lelaki dan perempuan terdapat dua kategori , iaitu yang diharuskan dan yang diharamkan syara’. Kategori yang di haruskan syara’ adalah perhimpunan yang tidak berlaku pergeseran tubuh antara lelaki dan perempuan dan yang tidak berlaku khalwat yang di haramkan.
Perempuan-perempuan muslimah di zaman nabi hanya berada di belakang sof lelaki semasa mengerjakan sembahyang jemaah tanpa ada tabir yang menghalang antara mereka dan jemaah lelaki.
Juga telah sabit dalam hadis yang soheh bahawa perempuan solat belakang jemaah lelaki ketika solah berjemaah dengan nabi dan ini adalah dalil membuktikan percampuran lelaki dan perempuan jika tidak berlaku khalwat hukumnya tidak haram. Kemudian bukankah di Mekah al-mukarramah perempuan dan lelaki bercampur gaul ketika melakukan tawaf..??
Dalam kitab muwat’toth Imam malik , dia ditanya adakah harus seorang suami dan isteri makan bersama seorang lelaki ajnabi lain? Maka jawab imam malik: “demikian itu tidak mengapa apabila sudah menjadi kebiasaan manusia”. Kalau itu di bolehkan, apatah lagi himpunan dalam majlis ilmu agama yang di hadiri oleh perempuan dan lelaki.
Jadi harap-harap golongan pelampau ni bertaubat..
Takut lah Allah!!
Jangan berdusta terhadap Allah!!

No comments:

Post a Comment

>

Komen Terkini

Recent Comments Widget by Jom Bina Belog
 

Posts & Comments

get this

Follow by Email

Trafik

 
Blogger Templates